در رابطه با هر تجارتی نحوه قیمت گذاری محصولات از مهمترین و اساسی ترین موارد محسوب میشود. روشهای مختلفی برای قیمت گذاری محصولات ارائه شده است که در ادامه به برخی از مهمترین آنها اشاره خواهیم کرد. در این راه عوامل موثر بر قیمت گذاری باید مورد بررسی قرار داده شود تا بتوان به استراتژی خوبی برای قیمت گذاری رسید.
نحوه قیمت گذاری محصولات
برای قیمت گذاری محصولات عوامل و عناصر مختلفی را باید در نظر گرفت. در ادامه به این عناصر اشاره میکنیم.
اهمیت نظر مشتری در نحوه قیمت گذاری محصول
با توجه به نظری که مشتری در رابطه با محصول شما خواهد داشت، میتوانید نحوه قیمت گذاری محصول را خود اتخاذ کنید. این روش یکی از مرسوم ترین روشهای قیمت گذاری در ایران بوده به طوری که ابتدا با مبلغ پایین شروع به کار کرده و زمانی که مشتری به محصول یا خدمت ارائه شده وابسته شد، قیمت آن را افزایش میدهند. این راه به تنهایی کمک کننده نبوده زیرا در اکثر اوقات باعث شکست کسب و کار پس از مدتی خواهد شد.
فایل صوتی مقاله را در زیر میتوانید گوش کنید.
ارزیابی میزان هزینه ای که مشتری میپردازد
با نظرسنجی از مشتری میتوان فهمید تا چه حد حاضر است برای محصول مورد نظر هزینه کند. این مورد هم تا حدودی میتواند به قیمت گذاری محصولات کمک کند ولی به تنهایی فایده نخواهد داشت.
محاسبه قیمت محصول توسط تولیدکننده
با محاسبه مقدار هزینه ای که تولید کننده برای ساخت محصول، تبلیغات آن و سودی که انتظار دارد میتوان به قیمت محصول رسید. این مورد شاید قیمت بالایی را به وجود بیاورد. از این رو لازم است با دیگر راهها ترکیب شود.
با توجه به مشکلاتی که هر سه راه به وجود می آورند میتوان فهمید ترکیبی از این سه راه میتواند بهترین استراتژی در نحوه قیمت گذاری محصولات باشد.
عوامل موثر بر قیمت گذاری محصولات
تصمیماتی که در رابطه با قیمت گذاری محصولات گرفته میشود به دو دسته عوامل داخلی و عوامل خارجی تقسیم میشوند.
عوامل داخلی
این عوامل خود دسته بندی های مختلفی دارند که شامل اهداف بازاریابی، خط مشی ترکیب عناصر بازاریابی، هزینه ها و ملاحظات سازمانی هستند.
با در نظر گرفتن هدفی که شرکت در تولید محصول داشته، نوع محصولی که تولید کرده و همچنین بازاری که در آن می خواهد محصول خود را به فروش برساند، میتوان قیمت گذاری محصولات را با اهداف و عناصر بازاریابی ترکیب کرد. در کنار این عوامل هزینه های شرکت نیز مهم تلقی میشوند زیرا در آخر یک شرکت با توجه به هزینه هایی که برای تولید کالا صرف کرده است، قیمت آن را محاسبه میکند.
عوامل خارجی
این عوامل هم شامل بازار و تقاضا، شرایط رقابت، کالاها و قیمت های رقبا و … هستند.
میزان تقاضای محصول در یک بازار مشخص
باتوجه به بازاری که شرکت در آن فعالیت میکند و همچنین نیازی که مصرف کنندهی آن بازار به کالای تولیدی این شرکت دارد، نحوه قیمت گذاری محصول متفاوت خواهد بود. برای مثال کالای لوکسی که برای بازاری خاص تولید میشود، نمیتواند قیمت پایینی داشته باشد.
شرایط رقابت
به طور کل شرایط رقابت به چهار دسته مختلف تقسیم میشوند که شامل رقابت کامل، رقابت انحصاری، رقابت انحصار چند قطبی و انحصار کامل هستند.
رقابت کامل زمانی است که هیچ فروشندهای نمیتواند قیمتی بیشتر از قیمت عرف ارائه دهد از این رو قیمت گذاری محصولات همسو با بازار پیش خواهد رفت.
رقابت انحصاری زمانی رخ میدهد که فروشندگان زیادی در رابطه با یک محصول مشخص وجود دارد و قیمتها میتوانند بسیار متفاوت از هم باشند.
رقابت انحصار چند قطبی برای زمانی است که تعداد فروشندگان کم بوده و هر کسی نمیتواند وارد این بازار شود از این رو قیمت گذاری چند برندی که بازار را در دست دارند به نوعی با هم پیش میرود.
انحصار کامل زمانی اتفاق میافتد که رقابتی وجود نداشته و یک کالای خاص را تنها یک شرکت تولید کرده و در بازار مد نظر به فروش میرساند.
کالاها و قیمتهای رقبا
کیفیتی که شرکت رقیب ارائه میدهد در کنار قیمت آن محصول برای باقی شرکتهای موجود در آن بازار مهم بوده و باید حواس خود را به طور کامل جمع تغییر خط مشیهای شرکت رقیب کرد.
استراتژی قیمت گذاری محصول
در رابطه با نحوه قیمت گذاری محصولات، استراتژی های مختلفی باتوجه به نوع کالای تولیدی، بازار مد نظر و یا به طور کلی عوامل موثر در قیمت گذاری برگزیده میشود. 4 استراتژی که در پایین توضیح داده شده است از مهمترین و اصلی ترین استراتژی های قیمت گذاری هستند.
قیمت گذاری بالا
این استراتژی زمانی کارساز است که کالای تولیدی منحصر به فرد بوده و نه تنها مشتری به آن نیاز فراوان داشته بلکه نوع مشابه ی از آن در بازار وجود ندارد. این استراتژی بیشتر برای کالاهای لوکس میتواند مورد استفاده قرار بگیرد.
قیمت گذاری نفوذی
ابتدا قیمت کالای مد نظر پایین در نظر گرفته شده و پس از فهمیدن نیاز بازار به آن، قیمت افزایش مییابد. همان طور که ابتدای مقاله گفته شد این مورد در بازار ایران به وفور مشاهده میشود که میتواند با کوچکترین اشتباهی استراتژی غلطی تلقی شود.
قیمت گذاری اقتصادی
در این استراتژی قیمت ها پایین در نظر گرفته شده است. شرکت از روشها و مواد اولیه ی ارزانتری برای تولید محصولات استفاده میکند تا هم خود ضرر نکرده باشد و هم مشتریان بتوانند کالای مد نظر خود را تهیه کنند.
قیمت گذاری گزاف
در این روش کالای عرضه شده به بازار دارای نوع مشابه ی نیست. ابتدا کالا با قیمت بالا به بازار عرضه شده و زمانی که رقیبان متوجه استقبال خوب مردم از آن میشوند ناچار به کاهش قیمت و اتخاد یکی دیگر از استراتژیه ای قیمت گذاری خواهیم بود.
به طور کل در رابطه با نحوه قیمت گذاری محصولات مهم ترین نکته ای که باید مد نظر داشته باشید کم نکردن قیمت محصولتان به سبب بهانه هایی چون نخریدن مشتری، قبول نکردن بازار و … است. زیرا هر چه ارزش محصول تولیدی خود را پایین آورید حس مشتری نسبت به خرید آن نیز پایین خواهد آمد. در این موارد بهتر است تا جایی که میتوانید هزینههای محصول خود را پایین آورده و این قیمت را به عنوان تخفیف به مشتری عرضه کنید. در این صورت هم ارزش واقعی محصولتان حفظ شده و هم مشتریه ای بیشتری به خرید از شما ترغیب میشوند.
منبع: https://sumo.com/
Podcast: Play in new window | Download
یک پاسخ
بسیار عالی??