یادگیری استانداردهای حسابداری بخش عمومی در شغل حسابداری بسیار ضروری است. دانستن این قوانین کمک میکند با مفاهیم اساسی و کاربردی این شغل آشنا شوید و برای تمام کسبوکارها به کار ببرید. در حقیقت برای موفق شدن در حرفه حسابداری لازم است استانداردهای عمومی حسابداری را بدانید. اما خیلیها هنوز کاربرد استانداردهای عمومی حسابداری در شغل حسابداری را نمیدانند. گزارشگریهای مالی و فعالیتهای حسابداری زمانی برای همه قابل درک است که بر اساس استانداردهای یکسان ارائه شود. به همین خاطر این قوانین وضع شدهاند حسابدارهای عزیز براساس آن فعالیتهای خود را انجام دهند. یعنی، استانداردهای عمومی حسابداری چارچوب اصلی محاسبات حسابدارهای عزیز است.
حال برای این که با مفاهیم اصلی استانداردهای عمومی حسابداری آشنا شوید و بدانید کشور ما برای وضع این قوانین چگونه عمل کرده است، در ادامه این مقاله همراه ما باشید.
آشنایی با انواع استانداردهای حسابداری و جایگاه استانداردهای حسابداری
استانداردهای حسابداری در دستهبندیهای مختلف قرار گرفتهاند. دستهبندی براساس میزان کاربرد استانداردها مشخص شده است تا حسابدارها بر اساس موقعیت کاری خود از استانداردهای حسابداری به خوبی استفاده کنند.
استانداردهای عمومی حسابداری:
به مجموعه استانداردهایی که برای تمام کسبوکارها کاربرد دارند، استانداردهای عمومی در حسابداری میگویند. تمام حسابدارها موظف هستند، این دسته از استانداردهای حسابداری را به خوبی یاد بگیرند.
استانداردهای حسابداری تخصصی:
این دسته از استانداردها برای فعالیتهای خاصی کاربرد دارند و مخصوص شرکتها و موسساتی که در زمینه خاصی فعالیت میکنند؛ پایهگذاری شده است. برای مثال، استاندارد فعالیتهای کشاورزی که مخصوص شرکت و موسساتی است که در زمینه کشاورزی فعالیت دارند یا استاندارد فعالیتهای تجاری که مخصوص حسابداری شرکتهای سرمایهگذاری است.
استفاده از استانداردهای حسابداری بخش عمومی در حسابداری چه فوایدی دارد؟
استانداردسازی عمومی در حوزه حسابداری موجب شده است فعالیت شرکتهای مختلف در قالب قوانین و چارچوب یکسان انجام شود. از آنجا که تمام شرکتها بر یک اساس پیش میروند، امکان مقایسه وضعیت مالی بین شرکتهای مختلف فراهم میشود. همچنین صاحبان کسبوکار هم نسبت به وضعیت مالی خود اطمینان کافی را کسب میکنند و به راحتی میتوانند تشخیص دهند فعالیتهای مالی براساس استانداردهای عمومی در حسابداری انجام شده است یا نه.
حال نوبت آن است که تصور کنید استانداردهای عمومی در حسابداری وضع نشده بود، چه وضعیتی برای شرکتها و حتی اقتصاد کشور رخ میدهد؟ مطمئناً اطلاعات مالی کشور از دست همگان خارج میشود و امکان سو استفاده برای افراد سودجو و برخی شرکتهای فرصت طلب پیش میآید.
استانداردهای حسابداری بخش عمومی در ایران چگونه است؟
در کشور ما استانداردهای عمومی حسابداری داخلی شامل سه بخش است:
بخش اول، شرح مسئله است که به توصیف مشکلات رایج در زمینه حسابداری میپردازد.
بخش دوم، بحث مستدل است که شامل راههای مقابله با مشکلات موجود در حسابداری میباشد.
بخش سوم، مربوط به راهکارهای مطلوب برای تصمیمگیری بهتر جهت رفع مشکلات است.
حال با توجه به این سه بخش شرکتها و سازمانهای مختلف برای به کارگیری استانداردهای عمومی حسابداری داخلی اهداف مختلفی در نظر میگیرند که مهمترین اهداف شامل موارد زیر میباشد:
- تهیه فرم یکسان و یک شکل برای ارائه صورتهای مالی
- مشخص شدن شرایط مالی و تامین نیازها براساس شرایط مالی پیش آمده
- صدور تصمیمات رسمی و غیررسمی بر اساس داراییها و تعیین رقم درآمد
- تعیین روش ها و خط مشی حسابداری جهت مورد استفاده قرار گرفتن حسابدار و اطلاع رسانی به دیگران
استانداردهای عمومی حسابداری در ایران
حال خوب است با استانداردهای عمومی حسابداری در ایران آشنا شوید. استانداردهایی که در کشور ما وضع شده است، برای اکثر کسبوکارها کاربرد دارد. در ادامه به برخی از استانداردهای رایج داخلی میپردازیم.
نحوه ارائه صورتهای مالی اساسی: این استاندارد جهت تهیه و ارائه صورتهای مالی براساس چارچوب و قوانین خاص ایجاد شده است. تمام واحدهای تجاری موظف هستند، بر اساس استاندارد نحوه ارائه صورتهای مالی اساسی، صورتهای مالی خود را تنظیم کنند تا امکان مقایسه صورتهای مالی با شرکتهای مختلف برقرار شود. البته این استاندارد تنها به چگونگی ارائه حسابهای مالی، نکات کلی درباره ساختار آن و کلیترین الزامات در مورد حسابهای مالی میپردازد. دیگر مباحث مورد به معاملات و اندازهگیری به دیگر استانداردهای عمومی حسابداری داخلی مربوط میشود.
صورت جریان وجوه نقد: این استاندارد برای ارائه جریانهای وجه نقد طی دورههای مالی مختلف تنظیم شده است. از آنجا که ممکن است دورههای مالی به یک دیگر مرتبط باشند و بخشی از جریانهای وجه نقد به خاطر معاملاتی که در دورههای قبلی انجام شده است، باشد بایستی صورت وجوه نقد باید همراه با ترازنامه مورد بررسی قرار گیرد. در غیر این صورت به راحتی نمیتوان به وضعیت مالی، نقدینگی و هدفگذاری مالی و امکان پرداخت بدهیها و … پرداخت.
درآمد عملیاتی:
درآمدهای عملیاتی مربوط به درآمدی است که از فعالیتهای اصلی شرکت بدست میآید. مطمئنا تا به حال این استاندارد را با عنوان سود سهام، سود تضمین شده، فروش و … شناختید. نکته اصلی این استانداره مربوط به زمان شناخت درآمد عملیاتی است. در حقیقت زمانی درآمد عملیاتی محاسبه میشود که یک جریان مشخص جهت برای منافع اقتصادی طی شده باشد.
این استاندارد معمولا برای محاسبه درآمد عملیاتی حاصل از معاملات و رویدادهای فروش کالا و ارائه خدمات و استفاده دیگران از داراییهای مالی مورد استفاده قرار گیرد.
ذخایر بدهیهای احتمالی و داراییهای احتمالی:
این استاندارد توسط تمام واحدهای تجاری کشور به منظور حسابداری بدهیها، داراییها و ذخایر مورد استفاده قرار میگیرد. تنها قراردادهایی شامل آن نمیشوند که هیچ یک از طرفین به تعهدات خود عمل نکرده باشند.
در حقیقت این استاندارد یکی از مهمترین استانداردهای عمومی حسابداری داخلی میباشد تا به بهرهمندی از آن ذخایر، بدهیهای احتمالی و داراییهای احتمالی به درستی اندازهگیری شود و استفادهکنندههای مالی درک بهتری از مبالغ و زمانبندی آنها داشته باشند.
محصول پیشنهادی نرم افزار حسابداری شرکتی
در کنار استفاده از استانداردهای حسابداری بخش عمومی مورد دیگری که اهمیت پیدا میکند، نرم افزار حسابداری است. اگر برای ثبت اسناد حسابداری شرکت خود به دنبال نرمافزار مطمئن حسابداری هستید، خوب است قبل از انتخاب بدانید یک نرمافزار حسابداری باید چه ویژگیهایی داشته باشد. خیلی اوقات حسابداران شرکتها هنگام استفاده از نرمافزار حسابداری حس میکنند، به خوبی نمیتوانند مفهوم گزارشهای مالی را به اطلاع مدیران مالی شرکت برسانند. در این زمان شما هستید که باید یک نرمافزار ایدهآل برای حسابدار شرکت تهیه کنید. پیشنهادی که ما برای شما صاحبان شرکتهای تولید ، بارزگانی و خدماتی داریم، نرمافزار حسابداری شرکتی گروه محک است. این گروه در طراحی نرم افزار حسابداری عمومی و شرکتی خود دسته بندیهای مختلفی در نظر گرفته که شرکتها به آسانی بتوانند از نرمافزارهای مربوط به حوزه کاری خود استفاده کنند. یکی از منحصربهفردترین ویژگی نرمافزارهای حسابداری محک امکان زدن سندهای دستی و صدور سندهای اتوماتیک برای عملیاتهای روزانه است که این قابلیت کار حسابدار را برای تهیه گزارشهای همیشگی بسیار سادهتر میکند.
حسابدارهای عزیز! آیا نسبت به تمام استانداردهای عمومی حسابداری داخلی واقف هستید؟
همانطور که متوجه شدید، استانداردهای حسابداری عمومی از اهمیت بسیاری برخوردار هستند که مطمئنا شما حسابدارهای عزیز، بهتر متوجه این قضیه هستید. آیا تا به حال پیش آمده که در مورد استانداردهای داخلی اطلاع دقیقی نداشته باشید و دچار سردرگمی در حرفه حسابداری میشوید و به خوبی نمیتوانند از پس کار خود برآیید؟ پس برای رفع این مشکل باید به زبان سادهتر تمام استانداردهای عمومی حسابداری داخلی را فراگیرید. پیشنهاد ما به شما خواندن مقاله دیگر ما با عنوان خود آموز روان «استانداردهای حسابداری» است.
حسابدارهای عزیز باید بتوانید دادههای مالی کسبوکار را به خوبی تحلیل کنید و نتیجه موثری ارائه دهید. اما تحلیل درست دادهها تنها بر اساس استانداردهای عمومی حسابداری امکانپذیر است. این استانداردها هستند که به شما کمک میکنند روش کار خود را به بهترین نحو ممکن انجام دهید و برای خروجی ایدهآل یک چارچوب مشخص در نظر بگیرید.
آنچه که درباره استانداردهای حسابداری بخش عمومی آموختید
استانداردهای حسابداری عمومی مفهوم کلی شغل حسابداری را بیان میکند که توسط استانداردگذار قانونی ایجاد میشود و تمام حسابدارها و واحدهای گزارشگر مالی موظف هستند از این استانداردها در فعالیت های مالی خود استفاده کنند. چراکه گزارشات مالی تنها بر اساس استانداردهای حسابداری عمومی قابل فهم است.
کشور ما هم مانند دیگر کشورها برای ارائه و تهیه گزارشات مالی استاندارد حسابداری عمومی مخصوص به خود دارد تا تمام شرکتها براساس قوانین تعریف شده فعالیت یکسانی داشته باشند.