آگاهی از اصول اولیه حسابداری و قوانینی که بر شیوه های حسابرسی حاکم است، به شما کمک می کند تا از شرایط کسب و کار خود در امور مالی حمایت کنید.
همچنین به شما کمک میکند تا بسیاری از حوزههای کار حقوقی را که در آن اصول حقوقی و حسابداری به یک موضوع تجاری مربوط میشود، اما به گونهای متفاوت با آن برخورد میکنند، درک و مدیریت کنید.
به همین دلیل در ادامه این نوشته از محک سافت به این سوال پاسخ می دهیم که اصول اولیه حسابداری چیست؟ در عین حال با استفاده از نرم افزار حسابداری می توان این قوانین را رعایت کرد.
منظور از اصول اولیه حسابداری چیست؟
اصول حسابداری مجموعهای از قوانین و استانداردها هستند که بهطور رسمی یا غیررسمی برای ثبت، گزارشدهی و تفسیر اطلاعات مالی مورد استفاده قرار میگیرند. این اصول به عنوان چارچوبی برای اطمینان از شفافیت، قابلیت اعتماد و دقت گزارشهای مالی به کار میروند. هدف اصلی اصول حسابداری، ایجاد استانداردهایی است که از مقایسهپذیری و هماهنگی بین گزارشهای مالی در طول زمان و میان سازمانهای مختلف حمایت کند.
اصول حسابداری در حقیقت پایه و اساس این علم را تشکیل میدهند و بدون درک صحیح از این اصول، اجرای صحیح عملیات حسابداری ممکن نخواهد بود. این اصول به طور گسترده در سازمانهای مختلف از جمله کسبوکارهای کوچک، شرکتهای بزرگ و حتی مؤسسات دولتی به کار میروند و نقشی حیاتی در تصمیمگیریهای مالی و اقتصادی دارند.
همچنین بخوانید: چگونگی تهیه و ارسال صورت معاملات فصلی (آموزش تصویری)
لیست اصول اساسی حسابداری
اساسنامه و مقررات ناظر بر تهیه صورت های مالی صدها صفحه را شامل می شود. با این حال، زمانی که حسابداران صورت های مالی را تهیه می کنند، عموماً به این اصول اولیه حسابداری پایبند هستند:
اصل تعهدی
مفهومی است که نشان می دهد تراکنشهای حسابداری باید در دورههای حسابداری زمانی که واقعاً رخ میدهند، به جای دورههایی که جریانهای نقدی مرتبط با آن ها وجود دارد، ثبت شود.
این پایه و اساس مبنای تعهدی حسابداری است. برای ساخت صورتهای مالی که نشان میدهد واقعاً در یک دوره حسابداری چه اتفاقی افتاده است، بهجای اینکه بهطور مصنوعی توسط جریانهای نقدی مرتبط با تأخیر یا تسریع ایجاد شود، مهم است.
به عنوان مثال، اگر اصل تعهدی را نادیده میگیرید، هزینهای را فقط زمانی ثبت میکنید که هزینه آن را پرداخت کرده باشید، که ممکن است با تاخیر طولانی ناشی از شرایط پرداخت برای فاکتور تامینکننده مرتبط همراه باشد.
اصل محافظه کاری از اصول پایه حسابداری
مفهومی است که می گوید باید در اسرع وقت هزینهها و بدهیها را ثبت کنید، اما درآمدها و داراییها را فقط زمانی ثبت کنید که از وقوع آن ها مطمئن باشید. این یک شیب محافظه کارانه به صورت های مالی ارائه می دهد که ممکن است سود گزارش شده کمتری را به همراه داشته باشد.
زیرا شناسایی درآمد و دارایی ممکن است برای مدتی به تعویق بیفتد. برعکس، این اصل تمایل دارد ثبت زیان ها را زودتر و نه دیرتر تشویق کند.
اصل محافظه کاری حسابداران را ملزم می کند که رویکردی را انتخاب کنند که کمترین درآمد خالص یا دارایی خالص را ایجاد کند.
آنها باید هزینههای پیشبینیشده، مانند هزینههای قانونی و هزینههای تسویه را فوراً شناسایی کنند و فقط سودهای پیشبینیشده، مانند سود حاصل از قرارداد مشتری جدید را در زمانی که واقعاً رخ میدهند، شناسایی کنند.
اصل سازگاری
سازگاری یکی از اصول پایه حسابداری است که اهمیت زیادی دارد. مفهومی است که به محض اینکه یک اصل یا روش حسابداری را اتخاذ کردید، باید به استفاده از آن ادامه دهید تا زمانی که یک اصل یا روش بهتری به وجود بیاید.
پیروی نکردن از اصل سازگاری به این معنی است که یک کسب و کار به طور مداوم بین روش های حسابداری تراکنش های خود جهش کند که تشخیص نتایج مالی بلندمدت آن را بسیار دشوار می کند.
اصل هزینه از اصول اولیه حسابداری
ثبت دارایی های خود هنگام خرید محصول یا خدمات به منظم نگه داشتن هزینه های کسب و کار شما کمک می کند. ثبت قیمت خرید هر چیزی که برای آن پول خرج می کنید و ثبت استهلاک آن دارایی ها بسیار مهم است.
این اصل در واقع مفهومی است که یک کسبوکار باید داراییها، بدهیها و سرمایهگذاریهای سهام خود را فقط در هزینههای خرید اولیه ثبت کند.
اصل موجودیت اقتصادی
موجودیت اقتصادی یکی از اصول اولیه حسابداری است. موجودیت اقتصادی، مفهومی است که مبادلات یک کسب و کار باید جدا از معاملات صاحبان آن و سایر مشاغل باشد.
این امر از اختلاط داراییها و بدهیها بین چندین واحد تجاری که میتواند مشکلات قابلتوجهی را در هنگام حسابرسی صورتهای مالی یک کسبوکار نوپا ایجاد کند، جلوگیری میکند.
افشای کامل از اصول پایه حسابداری
این اصل مفهومی است که شما باید تمام اطلاعاتی را که ممکن است بر درک خواننده از آن صورتها تأثیر بگذارد، در صورتهای مالی یک کسبوکار بگنجانید. استانداردهای حسابداری این مفهوم را در تعیین تعداد زیادی از افشاهای اطلاعاتی به شدت تقویت کرده اند.
اصل نگرانی
مفهومی است که نشان می دهد یک کسب و کار باید بتواند آینده مالی خود را پیش بینی کند. این به این معنی است که تشخیص برخی از هزینه ها مانند استهلاک را به دوره های بعدی موکول می کنید.
در غیر این صورت، شما باید تمام هزینه ها را به یکباره شناسایی کنید و هیچ یک از آن ها را به تعویق نیندازید.
سخن نهایی
در این نوشته از وب سات محک سافت ما به بررسی اصول اولیه حسابداری پرداختیم. این اصول را می توان سنگ بنای اولیه حسابداری دانست که تاثیر بسیاری بر شرایط مالی شرکت ها دارند.
این اصول در تعدادی از چارچوبهای حسابداری گنجانده شدهاند که از آنها استانداردهای حسابداری بر رفتار و گزارش معاملات تجاری حاکم است.