اوراق مشتقه از مهمترین ابزارهای کاهش ریسک معامله در بازارهای مالی هستند. معاملهگرانی که در بازارهای مالی مانند بورس، فارکس، طلا، نفت، کالا و …. فعالیت میکنند، به کمک این اوراق میتوانند سطح امنتری از معامله را تجربه کنند. در این مقاله از گروه نرم افزار حسابداری محک به بررسی اوراق مشتقه و انواع آن میپردازیم.
اوراق بهادار چیست؟
اوراق بهادار نوعی ابزار مالی دارای ارزش است که قابلیت نقل و انتقال و تبدیل به پول نقد را دارد. این اوراق در واقع ضامن حقوق مالی قابل انتقال به مالک آن است و دارنده قانونی را مشخص میکند. سازمانی که این اوراق بهادار را صادر میکند به عنوان نهاد توزیع کننده آن نیز شناخته میشود. اکثر کارگزاریها با این نهاد در ارتباط بوده و اوراقهای مختلف را برای متقاضیان خریداری میکنند.
اوراق بهادار در بازار سرمایه به سه بخش اوراق بدهی (Debt Securities)، اوراق مشتقه (Derivative Securities)، اوراق حقوق صاحبان سهام (Equity Securities) تقسیم میشود. در ادامه با اوراق مشتقه به عنوان یکی از مهمترین انواع اوراق بهادار آشنا میشویم.
اوراق مشتقه چیست؟
اوراق مشتقه یکی از انواع اوراق بهادار است که ارزش خود را از دارایی پایه یا گروهی از داراییها مانند محصولات پتروشیمی، محصولات کشاورزی، سکه و… میگیرد و ارزش آن از ارزش داراییهایی که در قرارداد ذکر شده، مشتق میشود. این اوراق از ابزارهای مالی مرتبط با مدیریت ریسک هستند که قیمت آنها تنها بر اساس میزان عرضه و تقاضا تعیین نمیشود بلکه به دارایی پشتوانه آنها نیز بستگی دارد.
اوراق مشتقه در بازار بورس یا در بازارهای متشکل خارج از بورس معامله میشوند. اوراق مشتقه خارج از بورس قانونگذاری نشدهاند و بخش بزرگتری از مشتقهها را تشکیل میدهند. درحالیکه مشتقههای معامله شده در بازار بورس استانداردسازی شده و بر اساس قانون معامله میشوند.
هدف از ایجاد اوراق مشتقه در بازارهای مالی چیست؟
اواراق مشتقه با دو هدف زیر وارد بازارهای مالی می شود:
پوشش ریسک مالی: یکی از مهمترین اهداف ایجاد اوراق مشتقه در بازارهای مالی، کنترل ریسک مالی در معاملات است. معامله گرانی که پیشبینی کاهش یا افزایش قیمت را در بازار دارند، به کمک این اوراق میتوانند ریسک سرمایهگذاری خود را کاهش دهند و در موقعیتهای مختلف عملکرد مناسبی داشته باشند.
ایجاد تنوع: یکی دیگر از اهداف وجود اوراق مشتقه، ایجاد تنوع در داراییهای سرمایهگذاری است. سرمایهگذاران و معامله گران در بازارهای مالی میتوانند با ترکیب این اوراق با سایر داراییها، استراتژیهای معاملاتی مختلفی را اتخاذ کنند و ریسک پرتفوی سرمایهگذاری خود را کاهش دهند. به طور کلی اوراق و ابزار مشتقه به معامله گران کمک میکنند تا در روندهای صعودی و نزولی بازار، موقعیت مناسبی اتخاذ کنند.
تاریخچه اوراق مشتقه در جهان
در گذشته، افراد برای فروش داراییها و محصولات خود و همچنین تأمین نیازهای اساسی زندگی، قراردادهایی را به صورت خصوصی تنظیم میکردند که ماهیت فیزیکی نداشت. این توافق نامهها مبتنی بر تحویل یک کالا یا دارایی در زمان آینده و پرداخت هزینه آن در زمان حال بود.
در سال ١٨۴٨ در شیکاگو تولیدکنندگان گندم برای فروش محصولات و انجام معاملات خود،به بازار نیاز داشتند. این احساس نیاز، کشاورزان و خریداران را ملزم به پایه ریزی نوعی قرارداد تعهدی کرد. بر اساس این قرارداد کشاورزان متعهد شدند که محصولات خود را در تاریخ مشخص (تاریخ تحویل کالا) و با قیمت توافق شده بفروشند. بعدها در سال 1973 اولین بازار رسمی که ابزارهای مشتقه در آن به کار گرفته میشد، در شیکاگو شکل گرفت.
از آن تاریخ به بعد، اوراق و ابزارهای مشتقه در سایر بازارها مورد استفاده قرار گرفتند. به طوری که بازارهای بورس کالای شیکاگو، بورس کالای نیویورک و بورس اختیار معامله شیکاگو، به برترین و پیشتازترین بازارهای مشتقه جهان تبدیل شدند. آنجا بود که اوراق قرضه و اوراق شاخص بورس به عنوان اوراق و ابزارهای مشتقه مالی شناخته شدند و مورد معامله قرار گرفتند.
تاریخچه اوراق مشتقه در ایران
اگرچه سابقه استفاده از اوراق مشتقه در جهان به چند قرن پیش برمیگردد، اما این معاملات در ایران قدمت چندانی ندارند. در واقع، در سال 1387، همزمان با شروع کار بورس در ایران، بورس کالا، اوراق مشتقه روی کار آمدند. بسیاری از کارشناسان مالی بر این باورند که برای رشد اقتصادی باید تمرکز بیشتری بر روی اوراق مشتقه داشت.
نحوه معامله اوراق مشتقه چگونه است؟
به طور کلی، معاملهی اوراق مشتقه به دو صورت انجام میشود:
- مشتقاتی که در خارج از بازار بورس معامله شده و شرایط آن به صورت خصوصی و بر اساس خواستههای طرفین تعیین میشود.
- معامله مشتقاتی که بر اساس استانداردها و قوانین بازار بورس انجام میشود. طبیعتاً انجام این نوع معامله از ریسک کمتری برخوردار است.
مزایا اوراق مشتقه چیست؟
استفاده از اوراق و ابزارهای مشتقه مزایای قابل توجهی دارد. از بازارهای مالی جهان بهصورت گسترده استفاده میشود که در ادامه با برخی از مهمترین مزایا اوراق مشتقه آشنا میشویم:
افزایش معاملات
استفاده از این اوراق موجب میشود تا سرمایهگذاران و معاملهگران بتوانند معاملات بیشتری را در بازارهای مالی انجام دهند. در برخی از موارد قیمت اوراق مشتقه نسبت به دارایی پایه کمتر است و همین سبب میشود تقاضا برای این اوراق بیشتر شود. در نتیجه میزان معاملات بازار نیز با افزایش همراه خواهد بود.
کاهش ریسک
یکی از مهمترین مزایای اوراق و ابزارهای مشتقه کاهش ریسک است. در قراردادهای مشتقه، خریدار و فروشنده با آگاهی کامل و انجام بررسیهای لازم و همچنین پیشبینی افزایش یا کاهش قیمت، اقدام به انجام معامله میکنند. همین کار سبب میشود از تحمل شوکهای ناشی از نوسانات قیمت در امان بمانند.
نقدینگی بالا
هنگامی که نقدینگی در یک بازار بالا باشد، سرمایهگذاران میتوانند دارایی خود را هر موقع اراده کنند، به پول نقد تبدیل کرده و آن را از معامله خارج کنند. بازار اوراق مشتقه به دلیل اینکه هزینه مبادلات پایینتری نسبت به بازار بورس و دیگر بازارها دارند، معامله در آن با سرعت بیشتری انجام میشود و همین سبب جاری شدن نقدینگی میشود. بنابراین، معامله گرانی که خواستار سرمایهگذاری در بازارهایی با نقدینگی بالا هستند، بازار اوراق مشتقه را انتخاب میکنند.
تعیین قیمت کالا
یکی دیگر از مزیتهای اوراق مشتقه تعیین قیمت کالا است. قیمت تقریبی کالا و داراییها را میتوان از طریق قیمت معاملات آتی مبتنی بر آن کالا، به دست آورد.
کسب سود از نوسانات بازار
به کمک قرارداد اختیار معامله که یکی از انواع اوراق و ابزار مشتقه محسوب میشود، میتوان بدون در اختیار داشتن سهام یا دارایی، از نوسانات قیمتی در بازار بهره برد.
معایب اوراق مشتقه چیست؟
اوراق و ابزارهای مشتقه در کنار مزایایی که دارند با معایبی نیز همراه هستند در ادامه با این معایب آشنا میشویم:
پیچیدگی معاملات مشتقه
با گذر زمان و افزایش تنوع در بازارهای مالی، معاملات اوراق مشتقه پیچیده و مشکل میشود به طوری که معامله گران برای استفاده از آنها به ابزارهای ریاضی پیشرفته نیاز پیدا میکنند. از طرفی این پیچیدگی سبب میشود تا افراد کمی بتوانند از نحوه معامله آنها سر دربیاورند.
افزایش معاملات پی در پی
اگرچه اوراق و ابزارهای مشتقه در ابتدا با هدف کاهش ریسک ایجاد شدند، اما در حال حاضر اکثر معاملات مربوط به مشتقه با انگیزه خرید و فروشهای پی در پی یا به اصطلاح بورس بازی برای کسب سود بیشتر انجام میشود. این پدیده در طول زمان موجب آسیب به بازارهای مالی میشود.
آشنایی با انواع اوراق مشتقه
اوراق مشتقه به انواع مختلفی تقسیم میشوند. در ادامه با هر یک آشنا میشویم:
1) قراردادهای آتی
قراردادهای آتی (Futures Contract) یکی از انواع ابزارهای مشتقه در بازارهای مالی است که در آن فروشنده تعهد میکند در زمان مشخص مقدار معینی از یک کالا را به قیمت مشخص به خریدار بفروشد. خریدار نیز متعهد میشود این کالای را در زمان مشخص خریداری کند.
مبلغ قرارداد آتی در تاریخ سررسید، تسویه میشود. با توجه به اینکه قراردادهای آتی ماهیت تعهدی دارند، هزینهای تحت عنوان وجه تضمین از خریدار و فروشنده دریافت میشود به صورت روزانه تغییر میکند. معمولاً قراردادهای آتی به تحول فیزیکی کالا منجر نمیشوند و قبل از تاریخ سررسید، توسط سرمایهگذار به فروش میرسند. در بورس کالای ایران، معامله زعفران، پسته و زیره سبز بر اساس قرارداد آتی انجام میشود.
2) قراردادهای اختیار معامله
قرارداد اختیار معامله (option contract)، قراردادی دو طرفه بین خریدار و فروشنده است که در آن حق خرید یا فروش دارایی با قیمت از پیش از تعیین شده وجود دارد. این نوع قرارداد به دو نوع اختیار خرید و اختیار فروش، تقسیم میشود. در واقع در این نوع قرارداد خریدار در ازای پرداخت مبلغ مشخصی، حق خرید یا فروش دارایی یا سهام ثبت شده در قرارداد را در زمان مشخص شده به دست میآورد. فروشنده نیز میبایست تا قبل از تاریخ مشخص شده در قرارداد، هر زمانی که خریدار قصد معامله داشت، به تعهدات خود عمل کرده و دارایی را با همان قیمت توافق شده معامله کند.
3) پیمانهای آتی
پیمان آتی (Forward Contract) در واقع همان قرارداد آتی است با این تفاوت که در بازارهای متشکل خارج از بورس معامله میشود. در پیمانهای آتی دو طرف یک معامله (خریدار و فروشنده) بر سر زمان تحویل یک دارایی با قیمت مشخص به توافق میرسند.
قرارداد آتی | پیمان آتی |
قراردادهای استاندارد | قراردادهای غیر استاندارد |
تسویه حساب روزانه | تسویه در پایان قرارداد |
انجام معامله در بازار بورس | توافقنامه خصوصی بین دو طرف |
4) قراردادهای معاوضه
قرارداد معاوضه یا سوآپ (Swap Contract) نوعی دیگری از اوراق مشتقه است که در خارج از بستر بورس بین طرفین یک معامله عقد میشود. ماهیت قراردادهای معاوضه شباهت زیادی به قراردادهای آتی دارند. در این نوع از اوراق مشتقه، طرفین قرارداد متعهد میشوند تا یک دارایی پایه یا منافعی که از آن به دست میآید را با کیفیت و میزان مشخص، معاوضه کنند. در واقع، بعد از تاریخ مشخص، دارایی به صاحبان اولیه باز میگردد. امروزه در بین معاملات خارج از بورس، قراردادهای معاوضه طرفداران بیشتری دارد.
اوراق مشتقهی آب و هوا چیست؟
اوراق مشتقهای که برخی از سازمانها و شرکتها جهت جلوگیری از زیان ناشی از شرایط آب و هوای نامناسب، خریداری میکنند، اوراق مشتقهی آب و هوا هستند. در صورتی که شرایط آب و هوایی نامساعد شود، این اوراق توسط فروشنده خریداری شده و مبلغ به صورت نقدی به سازمان یا شرکت پرداخت میشود. اوراق مشتقهی آب و هوا به شرکتهایی که سود و زیان آنها به شرایط جوی وابسته است، کمک میکند تا از زیان احتمالی جلوگیری کنند.
چگونه وارد بازار مشتقه بورس تهران شویم؟
بازار بورس کالای ایران مکانی است که در آن امکان عقد قراردادهای مشتقه برای معامله گران فراهم است. برای ورود به بازار بورس و انجام معامله در آن باید مراحل زیر طی شود:
1.دریافت کد بورسی
اولین قدم برای ورود به بازار بورس کالای تهران، ثبت نام در سامانه سجام «sejam.ir» است. بعد از ثبت نام و احراز هویت در این سامانه می بایست به یکی از کارگزاری های معتبر مراجعه کنید و حساب بورس کالا خود را فعال کنید.
2.افتتاح حساب بانکی عملیاتی
برای استفاده از اوراق و ابزار مشتقه در بورس کالای تهران، باید در یکی از بانکهای مورد تأیید بورس کالا (ملت، سامان، رفاه) حساب بانکی داشته باشید.
3.ثبت سفارش
بعد از فعالشدن حساب کاربری شما در بورس کالا تهران، میتوانید نسبت به انجام معامله و ثبت سفارش اقدام کنید. اما بهتر است قبل از انجام معامله با کسب آموزشهای کاربردی دانش خود را در این زمینه افزایش دهید.
آیا همه افراد میتوانند از ابزار مشتقه استفاده کنند؟
همانطور که گفته شد برای استفاده از ابزارهای مشتقه و قراردادهای آتی، داشتن کد بورسی الزامی است. اما نکتهای که باید به آن توجه داشت این است که افرادی که با نحوه انجام معاملات بورس کالا آشنایی ندارند، نمیتوانند از بازار سود کسب کنند. بازار اوراق و قراردادهای مشتقه، بسیار پیچیدهتر از معاملات بورس اوراق بهادار است از این رو تنها افرادی میتوانند از ابزار مشتقه استفاده کنند و از این معاملات سود کسب کنند که با روانشناسی بازار آشنا باشند.
سخن آخر
در این مقاله با اوراق و ابزارهای مشتقه و انواع آن آشنا شدیم. اگر چه این اوراق با هدف کاهش ریسک ایجاد شدهاند اما ورود بدون آشنایی به این معاملات میتواند خطرناک باشد. برای اینکه معاملات مشتقه، برای شما منجر به سود شود، باید با آموزش و آگاهی کافی، وارد این بازار شوید.
منبع: investopedia