قرارداد اجاره مغازه قراردادی است که بین موجر و مستاجر تنظیم میشود. در این قرارداد، شخص صاحب مغازه موجر نام دارد. موجر مالی که مالک آن است را در اختیار مستاجر قرار میدهد تا مستاجر در مدت تعیینشده از آن منتفع شود. مستاجر نیز در قبال بهرهبرداری از ملک موجر، بر اساس توافق مبلغی را بهعنوان اجاره ماهیانه یا رهن به مالک میپردازد.
قرارداد اجاره یکی از پیچیدهترین و متنوعترین قراردادها محسوب میشود که اگر با آگاهی از موارد قانونی تنظیم نشود، مالک و مستاجر را دچار خسارت خواهد کرد. برای همین بهتر است قرارداد اجاره مغازه را بر اساس یک نمونه قانونی تنظیم کنید. در این مطلب از گروه سیستم حسابداری محک قصد داریم یک نمونه متن قرارداد اجاره مغازه را ارائه دهیم. همچنین نکات مهمی که باید هنگام بستن قرارداد اجاره مغازه به آنها توجه کنید را بیان میکنیم. با ما همراه باشید.
قوانین مدنی قرارداد اجاره مغازه
هر قرارداد بر اساس محتوای آن باید از قوانین و مقررات خاصی تبعیت کند. قانون مدنی بهعنوان مادر تمام قوانین بر تمامی قراردادها حاکم است. قانون مدنی در رابطه با قرارداد اجاره بیان میکند:
«کلیه اماکن اعم از مسکونی، تجاری، محل کسب و پیشه، اماکن آموزشی، خوابگاههای دانشجویی و ساختمانهای دولتی و نظایر آنکه پس از مهرماه ۱۳۷۶ با قرارداد رسمی یا عادی اجاره داده شوند، مشمول قانون روابط موجر و مستأجر سال ۷۶ خواهد بود.»
قابل ذکر است املاکی که پیش از سال ۷۶ اجاره داده شده بودند، مشمول قانون روابط موجر و مستاجر سال ۵۶ هستند.
بهموجب ماده ۴۶۶ قانون مدنی: «اجاره، عقدی است که به موجب آن، مستاجر، مالک منافع عین مستاجره میشود. اجارهدهنده را موجر و اجاره کننده را مستاجر و مورد اجاره را عین مستاجره گویند.»
نحوه نوشتن متن قرارداد اجاره مغازه
هر قراردادی از جمله قرارداد اجاره مغازه دارای بندهای مختلفی است که در ادامه هریک را بهطور مختصر شرح میدهیم. هنگام نوشتن متن قرارداد اجاره مغازه، باید این بندها را در قرارداد تنظیم کنید:
۱. مشخصات طرفین قرارداد اجاره مغازه
در این بخش باید مشخصات هویتی مستاجر و موجر را ذکر کنید. اگر این اشخاص حقیقی باشند، باید مشخصاتی نظیر نام و نام خانوادگی، کد ملی، شماره شناسنامه و شماره تماس را بنویسید. اما اگر شخص حقوقی باشد، باید شناسه ملی، شماره ثبت و نماینده شرکت در قرارداد اجاره مغازه نوشته شوند.
۲. مورد اجاره
مشخصات ملک مورد اجاره باید باتوجه به سند مالک در قرارداد درج شود. همچنین کلیه امکاناتی نظیر مکانات سرمایشی، گرمایشی، یخچال و فریزرهای صنعتی، قفسهبندی و … نیز باید در قرارداد اجاره مغازه ذکر شوند.
۳. مدت قرارداد اجاره مغازه
انعقاد قرارداد اجاره بدون مشخص کردن مدت، باطل است. بنابراین باید زمان شروع و پایان قرارداد اجاره مغازه را بهطور دقیق در متن قرارداد ذکر کنید.
اگر کسبوکارتان شهرت چندانی ندارد و نیاز به کار روی برندینگ آن دارید، توصیه میکنیم قرارداد اجاره را بلندمدت تنظیم کنید تا بتوانید شناخته شوید و مشتریانتان را حفظ کنید. به این منظور باید بندی در مورد قابل تمدید بودن یا نبودن اجاره در متن قرارداد اجاره مغازه را اضافه کنید.
۴. اجارهبها
اجارهبها معمولا به دو صورت پرداخت میشود. حالت اول رهن کامل نام دارد که در آن، مستاجر در ابتدای قرارداد مبلغی بهعنوان قرضالحسنه به موجر پرداخت میکند. در حالت دوم، علاوه بر قرضالحسنه، مبلغی بهصورت ماهیانه بهعنوان اجارهبها به موجر پرداخت میشود. نحوه پرداخت اجارهبها به توافق میان شما و طرف مقابلتان بستگی دارد.
۵. سرقفلی
از دیگر مواردی که باید در متن قرارداد اجاره مغازه به آن توجه کنید، سرقفلی مغازه است. طرفین قرارداد میتوانند در خصوص وجود یا عدم وجود سرقفلی در قرارداد اجاره مغازه توافق نمایند.
سرقفلی، وجهی است که مستاجر در ابتدای قرارداد اجاه مغازه به موجر پرداخت میکند تا در قبال آن امتیازاتی بهدست آورد. اگر مالک برای تخلیه ملک درخواست کند، باید سرقفلی مغازه را مطابق نرخ روز به مستاجر پرداخت کند.
۶. شرایط و ضوابط اجاره مغازه
علاوه بر موارد گفتهشده، طرفین باید در متن قرارداد اجاره مغازه به موارد دیگری چون خیارات در قرارداد، شرایط فسخ قرارداد و … اشاره کنند.
نمونه متن قرارداد اجاره مغازه
از آنجا که نوشتن متن قرارداد اجاره یا رهن مغازه پیچیدگیهای خاص خود را دارد، در ادامه یک نمونه متن قرارداد اجاره مغازه را همراه با فایل PDF قرار دادهایم تا از آن استفاده کنید.
قرارداد اجاره مغازه
مشخصات طرفین
الف) موجر:
موجر/موجرین………..فرزند………..به شماره شناسنامه ……….. صادره از ……….. كدملي ……….. متولد ……….. ساكن ……….. تلفن ……….. آدرس ……….. با مدیریت ……….. (به موجب روزنامه رسمی شماره ……….. مورخ ………..)
وکیل موجر:
خانم / آقای ……….. که با اختیار حاصله از وکالتنامه شماره ……….. مورخ ……….. تنظیم در دفترخانه ……….. این اجاره نامه را امضاء کرده است.
ب) مستأجر:
خانم / آقای ……….. فرزند ……….. به شماره شناسنامه ……….. صادره از ……….. تلفن ……….. آدرس ……….. / شرکت ……….. به شماره ثبت ……….. تلفن ……….. آدرس ……….. با مدیریت ……….. (به موجب روزنامه رسمی شماره ……….. مورخ ………..)
وکیل مستاجر:
خانم / آقای ……….. که با اختیار حاصله از وکالتنامه شماره ……….. مورخ ……….. تنظیم در دفترخانه ……….. این اجاره نامه را امضاء کردهاند.
مورد اجاره
عبارت است از ………… دانگ یک باب مغازه / یک دستگاه آپارتمان/یک باب ساختمان واقع در شهر ……….. خیابان ……….. کوچه ……….. شماره ……….. که مشخصات ثبتی آن به شرح زیر است:
پلاک ثبتی اصلی ……….. پلاک ثبتی فرعی ……….. منطقه ثبتی ……….. مساحت ……….. سایر مشخصات ……….. مورد اجاره به موجب پروانه ساختمان شماره ……….. مورخ ……….. و گواهی پایان کار مورخ ……….. شماره ……….. دارای کاربری تجاری است و برای شغل ……….. اجاره داده میشود.
تجهیزات و امکانات مورد اجاره به شرح ذیل است :
۱. وسائل گرمایش و سرمایش: شوفاژ، شومینه، بخاری، کولر، فن کویل، تهویه مطبوع، پکیج.
۲. برق، آب، گاز تلفن / تلفنهای به شماره ……
۳. لوستر، تجهیزات اداری، قفسه بندی، یخچال و فریزر صنعتی.
۴. پارکینگ و انباری.
۵. سایر موارد
مدت اجاره
مدت اجاره ……….. سال/ماه شمسی که از تاریخ ….. تا …… که این مدت صرفاً با توافق کتبی طرفین پس از انقضای قرارداد قابل تمدید است.
مبلغ اجاره
برای تمام مدت ……….. ریال معادل ……….. تومان است که :
۱. مبلغ ……….. ریال آن در اول هر ماه در قبال اخذ رسید به موجر پرداخت میشود.
۲. طی ……….. فقره چک به موجر پرداخت شد .
۳. طی ……….. فقره سفته به موجر پرداخت شد.
۴. مستأجر در اول ماه مبلغ ……….. ریال به حساب جاری شماره ……….. شعبه ……….. بانک ……….. واقع در ……….. به نام موجر واریز خواهد کرد و بری الذمه خواهد شد.
۵. سایر روشهای دیگر پرداخت ……….. (با تفصیل نوشته شود).
سرقفلی
مستأجر هیج وجهی بابت سرقفلی پرداخت نکرده است و به این ترتیب هیچ حقی نسبت به سرقفلی و حقوق صنفی متعقله به ملک ندارد و در انقضاء مدت چیزی از این بابت به وی تعلق نخواهد گرفت. مستأجر مبلغ ……….. ریال به عنوان سرقفلی به موجر پرداخت کرد و بین طرفین مقرر گردید:
این وجه متعلق به موجر است و در قبال پرداخت آن با اجاره دادن ملک به مستأجر با شرایط و مبلغ مندرج در اجاره نامه مغازه موافقت کرده است و برای این سرقفلی هیچ ما بازاء و عوض دیگری در نظر گرفته نشده و در انقضاء مدت مستأجر مکلف به تخلیه است و چیزی بابت سرقفلی یا عوض آن دریافت نخواهد کرد.
در پایان مدت و زمان تخلیه معادل همین مبلغ به مستأجر پرداخت خواهد شد. افزایش نرخ تورم و تغییر قیمت سرقفلی تأثیری در این امر نخواهد داشت.
در پایان مدت رقم پرداختی مستاجر به علاوه مبلغی که بر مبنای شاخص بانک مرکزی جبران کاهش ارزش پول را با توجه به مدت اجاره بکند به مستأجر تأدیه خواهد شد.
در پایان مدت سرقفلی متعلق به محل بر مبنای نرخ عادله و قیمت معاملاتی زمان تخلیه به مستأجر پرداخت خواهد شد.
شرایط و ضوابط
۱. مستاجر حق انتقال مورد اجاره را مشاعاً یا مفروزاً كلاً یا جزئاً به هیچ صورت حتی بصورت مشاركت ، نمایندگی،صلح حقوق و وكالت و غیره ندارد در صورت انتقال موجر علاوه بر حق فسخ حق مطالبه خسارت و وجه التزام به اندازه مبلغ قرض الحسنه را خواهد داشت.
۲. مورد اجازه صرفاً برای شغل ……….. اجاره داده شده و مستأجر به هیچ وجه حق تغییر شغل ندارد.
۳. حفظ و نگهداری مورد اجاره و تجهیزات آن بر عهده مستأجر است و باید در انقضاء مدت، مورد اجاره و تجهیزات آن را صحیح و سالم تحویل دهد.
۴. طبق تنظیم قرارداد اجاره مغازه، تعمیرات جزئی عین مستأجره برعهده مستأجر و تعمیرات کلی بر عهده موجر است.
۵. پرداخت هزینه آب، برق، گاز و تلفن برعهده مستأجر است.
۶. پرداخت هزینه نگهداری (شارژ) ساختمان بر مبنای مصوبات هیات مدیره بر عهده مستأجر/ موجر است و تغییرات این ارقام نیز مورد قبول میباشد.
۷. اسقاط کافه خیارات من جمله خیارغبن (به هر درجهای که باشد) از طرفین به عمل آمد.
۸. تأخیر در پرداخت اجاره بها برای موجر حق فسخ اجاره و تخلیه عین مستأجره را ایجاد خواهد کرد. در این حالت حق مستأجر نسبت به سرقفلی نیز (در صورت وجود) ساقط خواهد شد. تخلف مستأجر از هر یک از شروط مندرج در این سند نیز همین آثار را خواهد داشت.
۹. ………….. .
۱۰. ………….. .
۱۱. ………….. .
شاهدین قرارداد
این اجاره نامه مغازه در تاریخ ……….. با حضور آقایان :
۱- ……….. فرزند ……….. به شماره شناسنامه ……….. آدرس ………..
۲- ……….. فرزند ……….. به شماره شناسنامه ……….. آدرس ………..
افراد معتمد موجر و مستأجر که به عنوان شاهد ذیل آن را امضاء کردهاند. در دو نسخه با اعتبار واحد تنظیم و امضاء و مبادله شد.
قسمتها و مطالب زاید در هر دو نسخه قلم زده و ابطال شده است .
امضاء موجر امضاء مستأجر
امضاء شاهد امضاء شاهد
برای دانلود فایل PDF نمونه متن قرارداد اجاره مغازه کلیک کنید
جمعبندی
برای جلوگیری از بروز هرگونه اختلاف میان مستاجر و موجر، لازم است که قرارداد اجاره مغازه با رعایت کامل اصول قانونی نوشته شود. در این مطلب در مورد بندهای مختلف قرارداد اجاره مغازه توضیح دادیم و یک نمونه قرارداد اجاره مغازه همراه با فایل PDF ارائه دادیم تا بتوانید از آن استفاده کنید.
یک پاسخ
ممنون
خیلی خوب بود